A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 2024/2025. tanévre is meghirdeti az LIV. TIT Kalmár László
Matematikaversenyt. Ez sorrendben az ötvennegyedik verseny, mely Magyarország legrégebbi iskolai matematika versenye.

A verseny célja

A matematikai tudományos ismeretek terjesztése, a matematika népszerűsítése, matematika tehetséggondozás. A matematika ismeretének és alkalmazásának hangsúlyozása a társadalomban, a gazdasági életben, az egyén személyes boldogulásában. Felkészíteni a tanulókat a matematika tantárgyi alapú továbbtanulásra és a későbbi pályaválasztásra. A tanulók problémamegoldó képességének, kreativitásának összehasonlítása 3-4. és 5-8. osztályosok körében, matematikai tudás mérésének lehetősége objektív eszközök segítségével. A sportszerű verseny és küzdelem népszerűsítése. A verseny történetéről és névadójáról a kalmarverseny.hu/matematikaverseny-tortenete címen található további információ.

A verseny rendszere

A verseny kétfordulós: megyei és országos szervezésű fordulókból áll.

  1. Vármegyei / területi forduló, melyeket a verseny szervezői helyben valósítanak meg. A versenyre a kalmarverseny.hu/nevezes-matematikaversenyre címen online, vagy hagyományosan a megyei szervezőknél lehet jelentkezni, elérhetőségük a kalmarverseny.hu/kapcsolat oldalon található. A vármegyei fordulóra jelentkezni: 2024. szeptember 1., vasárnaptól – 2025. március 4., keddig lehet.
    (A tanév végéhez közeledve számos tanulmányi verseny kerül megrendezésre, az ezekkel való esetleges ütközés sajnos elkerülhetetlen. A meghirdetett időpontok más rendezvény miatti módosítására nincs lehetőség, kérjük, ezt vegyék figyelembe a versenyre történő nevezéskor!)

    Amennyiben a versenyző megkülönböztetett bánásmódot igényel (pl. feladatsor nagyítása), kérjük, a jelentkezéskor jelezze a vármegyei szervezőnek.
    Vármegyei forduló időpontja: 2025. március 21. (péntek délután 16.00 óra)
    A verseny nevezési díja Magyarországon egységesen 2.000 Ft (azaz kétezer forint), melyet a verseny helyi szervezője közvetlenül szed be a résztvevőktől, és abból a vármegyei forduló népszerűsítését (dokumentáltan) és lebonyolításának költségeit fedezi. A dolgozatok javítása központilag történik.


  2. Országos döntő, melyet a versenyközpont szervez Budapesten, ahová évfolyamonként a legtöbb pontot elért, legjobb teljesítményt nyújtó versenyzőket hívjuk be. A döntő résztvevőinek maximális létszáma 210 fő. A továbbjutók értesítésének határideje: 2025. április 28.
    Az országos döntő időpontja: 2025. május 30-31. (péntek délután és szombat délelőtt) két feladatfordulóval, melynek eredményét összesítve alakul ki a végleges sorrend. A verseny nyerteseit tárgyjutalommal, oklevéllel, és a támogatók által felajánlott nyereményekkel díjazzuk. Minden évfolyam legeredményesebb határon túli versenyzője különdíjban részesül.
    A döntőbe jutott diákoknak és kísérőiknek az utazást illetve a szállást egyénileg kell megoldaniuk.

Általános tudnivalók, feladatok, pontozás

A versenyszabályzatról, a verseny feladatainak felépítéséről, az egyes feladatsorokra fordítható időkeretekről, a használható segédeszközökről, a pontozási szabályokról a kalmarverseny.hu/matematikaverseny-felepitese oldalon tájékozódhat.

Amennyiben további kérdése lenne az LIV. TIT Kalmár László Matematikaversennyel kapcsolatban, keressen minket bátran! Elérhetőségeink a kalmarverseny.hu/kapcsolat oldalon találhatók.

A versenyre való felkészülést a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat folyóirataiban – Élet és Tudomány hetilap, Természet Világa havilap – megjelenő írásai és honlapjai segítik.

Eredményes versenyzést kívánunk!

Támogatók és partnerek

Köszönjük a támogatást 2024-es támogatóinknak!

Akik nélkül a verseny idei fordulói nem jöhettek volna létre:

Nemzeti Kulturális Alap 2024
Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő
Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Kérdése van?

Írjon nekünk üzenetet!

Írjon nekünk üzenetet!